News55

Så reagerar Jimmie Åkesson på TV4:s avslöjande

SD-ledaren Jimmie Åkesson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att Kalla fakta har "kokat soppa på en spik". Foto: Christine Olsson / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserar en granskning som TV4:s Kalla fakta har gjort, som menar att partiet i samarbete med Youtube-kanalen Riks sprider vilseledande information.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En reporter från Kalla fakta har i fem månader arbetat under täckmantel som reporter på Youtube-kanalen Riks och som kommunikatör på SD:s kommunikationsavdelning.

Granskningen visar att Sverigedemokraterna använder anonyma konton på sociala medier för att sprida propaganda och kritik mot politiska motståndare, enligt TV4.

Kalla faktas dolda inspelningar visar även hur nära sammankopplade Youtube-kanalen och partiet är, samt att Riks har manipulerat en opinionsundersökning om islam och moskéer. 

– Det är rätt att tänka taktiskt. Som man frågar får man svar, hörs Dick Erixon, Sverigedemokraternas EU-kandidat och Riks dåvarande ansvariga utgivare, säga i en inspelning.

Torbjörn Sjöström, vd för Novus anser att Riks manipulerar sina undersökningar. Jimme Åkesson tycker att granskningen brister.
Torbjörn Sjöström, vd för undersökningsföretaget Novus. Foto: Pontus Lundahl / TT

Riks redaktion använder sig av en självrekryterad webbpanel. Personerna som deltar är alltså inte slumpmässigt utvalda utan har själva valt att vara med. Detta reagerar Novus vd Torbjörn Sjöström på, som har tagit del av inspelningarna.

Sjöström menar att de manipulerade undersökningarna inte kan användas som underlag för att visa vad svenska folket tycker.

– Det är djupt problematiskt, säger Sjöström till TV4.

ANNONS

– Man väljer medvetet att försöka få det lite extra illa genom att ställa frågan så att man får det svar man vill ha, inte den korrekta bilden. 

Jimmie Åkesson: “Kokat soppa på en spik”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att granskningen har stora brister och att det inte har framkommit något problematiskt.

Kalla fakta har inte kunnat visa att Sverigedemokraterna använt sig av systematisk spridning för att sprida desinformation, menar partiledaren.

– Det framkommer ingenting nytt. Man har kokat soppa på en spik, säger Åkesson till Sveriges Radio.

Läs vidare här:

EU-valet en rysare för pressade partiledare

ANNONS
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS