A-
A+

Nu upphör pandemiersättningarna

Från den 1 oktober behöver den som är sjuk uppvisa ett läkarintyg från och med dag åtta i sjukperioden. Arkivbild.
Från den 1 oktober behöver den som är sjuk uppvisa ett läkarintyg från och med dag åtta i sjukperioden. Arkivbild.
CoronapandeminTT

Den 1 oktober upphör de tillfälliga ersättningar som regeringen införde under pandemin – bland annat ersättning för karens och till personer som tillhör en riskgrupp.

Annons

Annons

De tillfälliga reglerna i socialförsäkringen infördes för att göra det enklare för människor att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därmed bromsa smittspridningen i samhället.

Det har varit ett enormt högt tryck på de här förmånerna. Förutom att handlägga alla ärenden, så har det varit jättemycket jobb att informera och förklara förutsättningarna för ersättningarna och hur man kan ansöka, säger Ulrika Havossar, direktör för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

Retroaktivt

Den tillfälliga ersättningen för karens upphör den 30 september, liksom den tillfälliga ersättningen för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 och därmed helt eller delvis måste avstå från att arbeta.

Men det finns möjlighet att ansöka om ersättningarna retroaktivt för dagar man inte kunnat arbeta före den 1 oktober. Arbetsbelastningen minskar därför inte direkt för Försäkringskassan.

Minst sex månader efteråt kommer det att vara en hög hantering av ansökningarna för att kunna bevilja ersättningar, säger Ulrika Havossar.

Annons

Annons

Krävs läkarintyg igen

Försäkringskassan har inte begärt läkarintyg före dag 22 i sjukperioden vid ansökan om sjukpenning under pandemin. Samma sak gällde för intyg för vab som inte behövt lämnats förrän dag 22 i barnets sjukperiod.

Den 30 september löper de förordningar som reglerar de här åtgärderna ut, vilket betyder en återgång till de tidsgränser för läkarintyg som gällde före pandemin, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Läkarintyg kommer från den 1 oktober att behövas från och med dag åtta i sjukperioden. Även för vab krävs intyg från och med dag åtta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.