A-
A+

WHO: Barn drabbas av okänd hepatit

I Sverige uppmanas barnkliniker att rapportera misstänkta fall av den okända hepatiten till Folkhälsomyndigheten (FHM). Arkivbild.
I Sverige uppmanas barnkliniker att rapportera misstänkta fall av den okända hepatiten till Folkhälsomyndigheten (FHM). Arkivbild.
HälsaTT-AFP

Minst 228 fall av okänd barnhepatit har rapporterats till Världshälsoorganisationen (WHO).

Orsaken till utbrottet är fortfarande oklart.

Annons

Annons

WHO fick kännedom om de första fallen av den okända barnhepatiten den 5 april. Då handlade det om 10 barn i Skottland.

Nu har fall upptäckts i 20 länder. De flesta fallen har registrerats i Europa, men det finns också fall i USA och och Sydostasien. Storbritannien står för 100 av fallen. Dessutom utreds ytterligare 50 misstänkta fall, enligt WHO-talespersonen Tarik Jasarevic.

I vissa fall har hepatiten orsakat leversvikt och krävt transplantationer. Åtminstone ett barn har avlidit. WHO har också fått rapporter om att hepatiten har orsakat gulsot och symtom från mag-tarmkanalen som buksmärtor, diarré och kräkningar.

Det är fortfarande oklart vad som orsakar utbrottet av den okända hepatiten. WHO har kunnat utesluta att det rör sig om kända hepatiter av typ A-E.

Enligt WHO är adenovirus en möjlighet, men den hypotesen utreds fortfarande. Adenovirus orsakar ofta luftvägsinfektioner, ögoninfektioner eller problem med matsmältningen.

I Sverige uppmanas barnkliniker att rapportera misstänkta fall av den okända hepatiten till Folkhälsomyndigheten (FHM).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.