News55

Så vill partierna hantera elprischocken

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 18 aug. 2022

Den svenska energipolitiken är just nu en het debatt och de höga elpriserna har blivit en viktig fråga i valrörelsen. Vänsterpartiet vill ha "Sverigepriser" och Sverigedemokraterna vill slopa momsen helt. SVT har sammanställt en lista med partiernas förslag på hur de vill hantera energisituationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Moderaterna inspireras av Norges högkostnadsskydd och vill ha en liknande modell i Sverige. Det skulle innebära att staten går in tillfälligt och kompenserar hushållen när elpriserna överstiger en viss nivå. Prislappen beräknas uppgå till 15 miljarder kronor under en tre månaders-period och ska finansieras genom ökad vinst från Vattenfall, tillfälligt slopad BNI-justering av biståndet och genom att omfördela pengar från klimatklivet.

Liberalerna vill sänka skatten och momsen på el. De vill att skatten först sänks med fem öre per kilowattimme (från 36 öre/kwh) och därefter sänks successivt för att till slut halveras. Momsen ska sänkas från 25 till sex procent. Det första steget med skattesänkningar och den sänkta momsen beräknas innebära totalt 20 miljarder kronor i minskade skatteintäkter.

Sverigedemokraterna vill också sänka skatten på el och moms, men endast tillfälligt under vintermånaderna. De vill under november – februari sänka skatten till sex öre per kilowattimme, den lägsta möjliga nivån. Momsen vill de slopa helt. Skattesänkningen skulle enligt Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson “kosta några miljarder kronor”, skriver SVT. Effekterna av en slopad moms sägs vara svåra att bedöma eftersom den är beroende av priset.

Även Kristdemokraterna vill tillfälligt slopa momsen, men under perioden december till mars. Energiskatten föreslås bli rörlig och sänkas med minst 10 öre när priserna på el överstiger snittpriset för dom senaste fem åren. Detta skulle kosta 15 miljarder kronor och finansieras genom en skatt på elbolagens vinster.

Centerpartiet vill sänka elnätsavgiften med 30 procent år 2024. De vill även införa ett avdrag för energieffektivisering. Ett hushåll som installerar fjärrvärme skulle då kunna få 25 000 kronor i avdrag på kostnaden. Partiet vill även att Svenska kraftnät ska gripa in och köpa elproduktion vid pristoppar för att dämpa prisuppgångar.

Socialdemokraterna vill att Svenska kraftnät använder minst 30 miljarder kronor för att kompensera hushållen. Myndigheten ska undersöka om hushållens elkostnader kan sänkas direkt eller indirekt. Hushåll i södra Sverige, där den största delen av intäkter kommer från, får mest stöd.

Vänsterpartiet vill införa “Sverigepriser” genom att separera den inhemska elmarknaden från exporten. Då påverkas svenska hushålls elkostnader bara av den el som produceras för den svenska elmarknaden, och detta påverkar inte exporten enligt partiet. Detta skulle stabilisera elpriset på i genomsnitt 40 öre per kilowattimme.

Miljöpartiet vill att staten ska stå för 80 procent av hushållens kostnader åtgärder som syftar till energieffektivisering. Åtgärder som ger rätt till stöd är bland annat förbättringar av ventilation och installation av värmepump.

ANNONS

Här hittar du SVT:s lista.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]