News55

Storbanken: Helt riktigt av Riksbanken

Artikelbild
Riksbankschef Erik Thedéen öppnar dörren för kanske tre räntesänkningar i år. (Foto: Lars Schröder/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Riksbankschefen Erik Thedéen öppnar för tre räntesänkningar i år. Beskedet splittrar experterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Helt riktigt av Riksbanken, bedömer Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Torsdagens överraskning från Riksbanken är att man nu öppnar för att det kan bli tre räntesänkningar i år – det vill säga en styrränta på 3,00 procent vid årsskiftet.

Det var lite mer överraskande och man signalerar att man vill gå snabbare fram med räntesänkningar och att det det är hög sannolikhet för en räntesänkning i augusti, säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén till TT.

Är oense

Swedbank bedömer att det är 80 procents sannolikhet att det faktiskt blir en ny sänkning i augusti. När det gäller den rätta vägen framåt är dock bankernas experter något oense.

Vi tänker att det inte är riktigt så bråttom och man (Riksbanken) agerar nu lite snabbare än vad vi tänker är en optimal strategi, säger Claes Måhlén och på lyfter fortsatt risk för inflationsbakslag.Det är lite mjukare kommunikation och det var bra.

Vi räknar nu med att det blir sänkningar i augusti, november och december. Inflationen är tydligt på väg ned och det finns till och med risk att den blir för låg, säger Mattias Persson.

ANNONS

Delar uppfattningen

ANNONS

Hans kollega på Nordea, Annika Winsth delar också den uppfattningen och ser i nuläget ingen inflationsoro.

Det finns snarare en risk att inflationen ligger under målet redan i siffrorna för juni.

Varför tror du inte Riksbanken sänker ränta redan nu i så fall?

Jag tror de gärna ser att centralbankerna i USA och EU indikerar fler sänkningar än de gör i dag. Vi ser en påtaglig försvagning av arbetsmarknaden och om vi dessutom snart har en inflation som är under målet kommer det sätta press på Riksbanken att sänka räntan.

Riksbanken ser nu att inflationen enligt KPIF-måttet ska nå inflationsmålet på 2,0 procent i år från tidigare bedömning på 2,3 procent.

Claes Måhlén lyfter dock att exempelvis den amerikanska inflationen visat sig vara extremt seglivad och en avgörande fråga är hur benägna svenska företag är att höja priserna?

Vi har sett en normalisering men det finns frågetecken. Sedan är det vad som händer med den svenska kronan, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS