News55

Varning för chockhöjda avgifter: "Stålbad"

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 09 maj 2023

Många bostadsrättsföreningar står inför en dubbelsmäll som gör att de tvingas justera sina avgifter. Det rapporterar Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det höga ränteläget väntas slå hårt mot bostadsrättsföreningar, men än så länge syns inga kraftiga korrigeringar av föreningarnas avgifter. Det oroar Johan Lindén, chef för strategisk förvaltning på HSB.

– Det vi kan konstatera är att de avgiftshöjningar som gjorts är på tok för låga, många föreningar är uppenbart väldigt reaktiva i sin avgiftsplanering. Man kan säga att de kraftigt ökade kostnaderna inte har slagit igenom fullt ut, och att föreningarna inte heller har tagit höjd för dessa, säger han till DI.

Men nu står många bostadsrättsföreningar inför en dubbelsmäll, med både ökade räntor och ökade driftskostnader, och avgifterna måste justeras.

– Många kommer att behöva ompröva sina avgifter ordentligt. Budgetarbetet blir viktigt under hösten. Min bedömning är att många bostadsrättsföreningar kommer att få ett bryskt uppvaknande då när de ser att deras nuvarande intäkter och avgiftsnivåer inte alls räcker till för att finansiera drift, räntekostnader och ett sunt sparande till framtida underhåll, säger Johan Lindén till tidningen.

– Vissa har tagit så bra ansvar att det räcker med modesta höjningar medan andra föreningar står inför riktiga stålbad, konstaterar experten.

Styrelsen behöver nu ta ett viktigt ansvar och förtydliga för sina medlemmar varför avgifterna måste höjas, menar SBC:s affärsområdeschef Markus Pålsson.

– Vi ser en gråzon, kunder som tar in fakta men ändå väljer att inte höja avgiften. Driften och räntan är ganska enkelt att se utvecklingen på. Däremot är det många som inte förstår att man också måste lägga undan för slitage och uppdatera underhållsplanen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS