News55

Totte Wallin: Så kan det bli om man leker med orden

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 10 juni 2021Publicerad: 10 juni 2021

”Ismen oj Eskimå”. Det var David Tynan O'Mahony mer känd som Dave Allen som introducerade ”anagrammet” för mig. Man tar bokstäverna i ett namn eller företeelse och gör ett nytt ord, begrepp eller vad det nu blir av samma bokstäver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allen hade använt Margret Thatchers bokstäver och fått fram ”The Great Charm-Rat”.  Av Ronald Reagan kom ”An Oral Danger ” (Margret Thatcher körde en MGB – GT, respekt! ) Sommaren 1985 skulle jag göra en  ”slottsturné”  tillsammans med Bosse Parnevik . Vi spånade idéer och kom på Allens anagram och tänkte vidare. 

Jag lärde känna Bosse på Bacci Wapen, krogen i Gamla Stan som han då drev tillsammans med Hasse Wallman. Jag hade jobbat där i september 1981 med Kalle Sändare som uppvärmare, och blev kompis med Bosse. När han skulle göra sitt första ”Party med Parnevik ” på Chinateatern frågade han om jag ville vara med och skriva. Jag tackade ja och blev väldigt förvånad när även Jan Guillou dök upp till första mötet . Vi träffades några gånger för att spåna och jag minns inte att Guillou bidrog med något användbart, han kom inte ens till nästa möte .

Det var en underlig känsla att sitta i salongen och höra publiken skratta åt just ”mina” puchlines  när någon annan framförde dem.

Speciellt en företeelse vi skojade om fungerade bra , att nobelpristagarna sålde sin sperma till provrörsbefruktning hemma i USA . Jag kom på: Nästa år så ersätts teveprogrammet ”Snillen spekulerar” av ”Snillen onanerar”  Tillsammans skrev vi om ”Nya Spermlandsbanken” där en dam kom med en reklamation. Hon hade varit på lokalkontoret i Kil och köpt Stenmark för att han åkte skidor så bra och Lasse Holmqvist för att han pratade så välartikulerat.

Nu var hon arg eftersom pojken pratade som Stenmark och åkte skidor som Lasse Holmqvist. 

Inför sommarturnén och spånandet började vi oftast med en golfrunda på Ullna. Efter den fortsatte vi hemma hos Bosse på verandan vid Generalsvägen i Åkersberga och knäckte anagram och sketcher.

Jesper var 20 år och tränade inspel på greenen ner mot kanalen där Bosses Storö låg förtöjd. Döttrarna hade kaniner som de döpt till Bosse och Gerty, ha ha!

När jag ville reta imitatören från Munkfors sa jag:

ANNONS

– När du turnerade spelade väl du på dörren ( fick procent av intäkterna 60-40 etcetera)?

– Jo svarade han.

-När du uppträdde på Idrottsmässan i Enköping 1966 så plankade jag in … Bosse skrattade och frågade:

– Vilka gubbar gjorde jag? 

-Cornelius svarade jag

– Det stämmer, det var 66!

Vi  fortsatte att klippa sönder namn och lade pussel. Olof Palme blev ”Pollo Fame” och Torbjörn Fälldin en ”Infälld Björnrot”.  Vi hittade flera och till showen tryckte vi upp stora skyltar med ursprungsnamnet på framsidan och anagrammet på baksidan.

Mina namn skrattade man mycket åt , däremot hittade vi inga bra på Bosse Parnevik. Men så kom vi till ”Gropen” i  Leksand och då hade jag knäckt koden.

ANNONS

 – Och vänder man på Bosse Parnevik så blir det ”Ove Barskpenis” …

Härom dagen när jag körde 55:an i mot Enköping och såg kommunens ”reklamtavla” med budskapet  ”Vi bor nära Mälaren”  tänkte jag åter på anagram och vad som döljer sig bakom bokstäverna Budskapet som anagram blir: Så urbota urvattnat! 

Jag bara skojade, men vad var det för fel på ”Instämda asets ger vers”   ”Sveriges närmaste stad” ? 

Sedan slog jag lite på våra politiska partier. Moderaterna kan bli ”Troende arma, ”Socialdemokraterna” kan bli “Centralisera omkoda”.

Liberalerna , förr Folkpartiet är även en ”Plotterfika”, Kristdemokraterna kan ändras till ”Arkitekternas mord ”. Tittar man på Centerpartiet får man ”Terapicentret”. och Miljöpartiet är ett ”Imiterat plöj”. 

Roligast enligt mitt sätt att se det är Sverigedemokraterna som ”Demokratiernas veganer” och Vänsterpartiet  som vill  ”Inspärra vettet”.

Surfar jag runt lite bland dagens aktuella namn finner vi ” Pli-woodraketer Peter Wolodarski , ”Dechifferbar knut ” ekots Fredrik Furtenbach, Anna Ekström ”Mankön retas”,  Sabuni blir ”Usabin”,  Ulf Kristersson som ”Slinkors Rafset ” och Stefan Löfven en ” Vante nös fel ” som läste Jack fem gånger av författaren ”Luden fel ful ” (gissa) och apropå gissa vem är ”Ismen oj Eskimå ” ? 

Undrar ”Åsikt genge nöp” eller Enköpingståge som egentligen heter ”Lo Tittnavel”, “Nato Ilvett” eller Totte Wallin.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS