A-
A+

Klart: IFK Värnamo i allsvenskan nästa år

Francis de Vries jublar med Freddy Winsth efter IFK Värnamos ledningsmål mot AFC Eskilstuna. Värnamo vann med 2–0 och är klart för allsvenskan för första gången.
Francis de Vries jublar med Freddy Winsth efter IFK Värnamos ledningsmål mot AFC Eskilstuna. Värnamo vann med 2–0 och är klart för allsvenskan för första gången.
FotbollTT

Francis de Vries och Victor Larsson sparade sina viktigaste bidrag till när det gällde som mest.

Båda gjorde säsongens första mål den oförglömliga kvällen när IFK Värnamo slog fast att inget är omöjligt.

Till våren bjuder Finnvedsvallen på allsvensk fotboll – och det för första gången.

Nu kommer vi, nu jävlar. Det är underbart, säger tränaren Jonas Thern.

Annons

Annons

Värnamo firar att det blir allsvenskt spel.
Värnamo firar att det blir allsvenskt spel.

Värnamo hade fyra "matchbollar" att fixa klubbens största stund. Det gick på första försöket – 2–0 borta mot AFC Eskilstuna.

Med tre omgångar kvar är det klart att Värnamo blir sämst tvåa i superettan och flyttas upp.

Fotbollsallsvenskan välkomnar sin 67:e medlem – och en historisk sådan. Aldrig tidigare har en klubb gått rakt igenom den näst högsta serien och nått allsvenskan utan att tidigare ha besökt svensk seriefotbolls finrum.

Ytterst få trodde annat i våras än att nykomlingen skulle få kämpa i botten av superettan.

Vem hade väntat sig det här i början? Ingen, säger Francis de Vries till Discovery+.
Det är bara tomt, man är helt slut. Det var långa minuter. Jag är helt slut, säger Jonas Thern.

Tränarkollegan Robin Asterhed på frågan om varför Värnamo går upp:

En väldigt bra grund med ett spelsätt som vi lade förra året och som vi har kunnat bygga vidare på. En extremt hungrig spelartrupp. De jobbar hårt varje dag för att bli bättre och snabbare och skickligare.

Tagna av stundens allvar

I stället för att fajtas kring tabellens nedre streck skakade IFK Värnamo av sig betydligt större och meriterade klubbar – som Helsingborg, Gif Sundsvall, Landskrona och Trelleborg – och klev in på Tunavallen med den här vissheten:

Seger och allsvenskan väntar till våren.

En vetskap som uppenbarligen tyngde. Det var stelt och nervöst inledningsvis och mest AFC Eskilstuna som styrde och ställde. Viktor Götesson nickade i stolpen, en av många chanser för hemmalaget.

Men en nyzeeländare från Christchurch löste upp nervknutarna. Francis de Vries fick tag i en svag rensning efter en frispark och prickade in 1–0 efter 28 minuter. Nio minuter senare nickade inhopparen Victor Larsson in 2–0.

Ett toppenläge att göra mål. Jag har fått höra länge när jag skulle göra mål. Kul för laget, säger de Vries till Discovery+.

Ekonomiska muskler och yrkeserfarenhet är viktigt i all idrott – men långt från avgörande.

IFK Värnamo har superettans yngsta trupp (23,6 år i snitt) och seriens näst minsta ekonomi (11,1 miljoner i omsättning i fjol) samt en huvudtränare i 34-årige Robin Asterhed, som leder sitt första seniorlag.

Annons

Annons

Stark lagkänsla

Spetsfaktorer här är lagkänslan och gruppdynamiken. Man vill vara här. Det är inga rötägg i truppen. Det är bra människor. Spelarna älskar att vara tillsammans. De som kommer hit utifrån har inget annat att göra här än att vara tillsammans och göra saker ihop. På så vis bygger den lilla staden laget starkare, säger Robin Asterhed till Aftonbladet.

Bakom Värnamos steg in i elitfotbollen står i mångt och mycket Jonas Thern. Redan som 14-åring debuterade han i A-laget. Efter den framgångsrika karriären i Malmö FF, Benfica, Napoli, Roma och Glasgow Rangers flyttade han hem till Värnamo för 20 år sedan.

Till och från har han varit huvudtränare, men till den här säsongen tog han ett kliv åt sidan och delar ledarskapet med Asterhed.

Jag har lämnat över mycket ansvar till Robin. Sedan finns jag tillgänglig 24 timmar om dygnet om det är något. Det är inga konstigheter, säger Thern till Aftonbladet.

Ny arena planeras

Hemmaarenan Finnvedsvallen håller inte måttet för att arrangera elitfotboll. Det är inget nytt för kommunpolitikerna i Värnamo och bygget av en ny arena planeras.

Gottlieb Granberg (M), kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande i tekniska utskottet, är övertygad om att Värnamo får en arena som uppfyller kraven för elitfotboll.

Ja, med 90 procents säkerhet eller mer, sade han nyligen till SVT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.