News55

Här är otäcka bedrägeriet som forskare varnar för

Så undviker du att bli lurad av bedragare
News55
News55
Uppdaterad: 02 feb. 2024Publicerad: 02 feb. 2024

En 76-årig kvinna har blivit utsatt för en skrämmande form av bedrägeri som forskare tror kommer bli allt vanligare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av 2023 får 76-åriga Ann-Lis Hake i Malmö ett sms som säger att hennes dotter har bytt nummer. Ann-Lis uppmanas från det nya numret att swisha 15 000 kronor för en ny telefon och dator till dottern, något Ann-Lis upplever som misstänksamt.

– Jag kände att det här var fel, så jag smsade att jag precis betalt alla räkningar och att jag inte har 15 000 kronor, säger Ann-Lis Hake.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Alla misstankar försvinner dock när hon senare blir uppringd och personen som ringer låter som hennes dotter. Hon blir nu ombedd att föra över 5000 kronor.

– När jag hör min dotters röst, så faller alla skyddsspärrar och allt man lärt sig om att inte göra si eller så. Jag tänker att jag får föra över 5000 kronor, som hon uppmanade mig att göra, säger Ann-Lis Hake.

Ann-Lis har till TV4 sagt att hon i efterhand är helt säker på att de som kontaktat henne hittat dotterns röst, antingen på sociala medier eller på hennes mobilsvar, och sen klonat den med hjälp av AI.

Polisen har tidigare fått in anmälningar

I utlandet är flera fall av röstkloning kända. På polisens nationella bedrägericenter har man även fått in en rad anmälningar. Lars Holmberg, AI-forskare vid Malmö universitet, säger till TV4 att det idag krävs mycket data och tid för att man ska kunna klona en röst. Han tror däremot att fenomenet kommer att bli vanligare framöver.

ANNONS

– Nu har vi så effektiva språkmodeller att det kommer att finnas stora möjligheter att bygga alla möjliga tjänster runt dem, både kommersiella men även illegala och sådana som riktar in sig på att bedra folk, säger Lars Holmberg.

Bedragarna fick som tur var aldrig tag i Ann-Lis pengar då banken hann stoppa transaktionen eftersom man misstänkte att något inte stämde. Händelsen är polisanmäld.

ANNONS

Så kan du skydda dig

Ann-Lis har ett tips för dem som skulle vilja skydda sig mot en liknande händelse och det är att komma överens om ett lösenord nära och kära emellan.

– Med en gång bestämde vi ett lösenord, som bara vi känner till, säger Ann-Lis Hake.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS