A-
A+

Detaljen som gav Sjöström guld: "Jag var iskall"

Sarah Sjöström med sina sju VM-medaljer.
Sarah Sjöström med sina sju VM-medaljer.
SimningAbu Dhabi, TT:s utsände

Två guld på drygt en halvtimme.

Och tredje gången gillt individuellt. Sarah Sjöström tog till slut sin hett efterlängtade seger på 50 meter fritt i kortbane-VM.

Jättekul. Jag hade aldrig trott i februari att jag skulle avsluta säsongen med två guld på VM, säger hon.

Annons

Annons

Sjöström åker hem med tre guld och sju medaljer från kortbane-VM i Abu Dhabi.

Men det där individuella guldet som kom sista kvällen i Etihad Arena, en halvtimme före medleysegern, betydde extra mycket.

Sarah Sjöström har inte lämnat ett simmästerskap vid sidan av OS utan ett individuellt guld sedan 2011 års långbane-VM i Shanghai.

Den sviten fortsatte.

Sjöström gjorde sin tangerat näst bästa tid i karriären på kortbana på 50 meter fritt, 23,08, och vann med klara 23 hundradelar före Ranomi Kromowidjojo som blåste Sjöström på guldet i fjärilen.

Det är jättekul att jag lyckades få till det bästa loppet i finalen. Det känns jätteviktigt. Jag gjorde 23,3, 23,3, 23,5 och snittet skulle väl bli 23,3 igen. Men jag ändrade på en detalj och var iskall som gjorde det till finalen. Det gav mig två tiondelar ungefär, berättar hon.

Gled mot guld

Detaljen som blev avgörande:

Jag är väldigt ivrig när jag dyker ned i vattnet och börjar kicka direkt. Nu litade jag på att jag hade fart ner i vattnet och bara gled, jag testade att glida lite längre än jag brukar. Det funkade väldigt bra, säger hon.

Hon satte därmed en gyllene punkt för ett 2021 som innehöll allt från operation för en bruten armbåge till en bragdartat snabb återkomst med OS-silver på distansen i Tokyo.

Efter den comebacken har hon sopat rent i ISL-serien där hon både vann med sitt lag Energy Standard och individuellt, i kortbane-EM där det blev fyra guld och sex medaljer i kortbane-EM och i Abu Dhabi med tre guld och totalt sju medaljer.

Annons

Annons

"Blir julbord"

En utveckling hon naturligtvis aldrig hade kunnat drömma om när hon låg där på operationsbordet i februari.

Jag sänkte förväntningarna på mig själv när jag skadade mig. Sedan har de höjts ju mer jag har tävlat. Jag har aldrig tävlat så här mycket som jag har gjort i år, även fast jag har varit skadad. Jag känner att jag är på en mycket bättre nivå än jag någonsin hade kunnat drömma om, säger hon.

Nu väntar julfirande och efter en efterlängtad ledighet.

Det blir julbord nu. Jag tror inte någon av oss i laget har haft semester ordentligt efter OS. Så det är viktigt att vila nu och ta det lite lugnt i januari, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.