A-
A+

Polischef vill se liberalare drogpolitik

Mats Karlsson, underrättelsechef i polisregion Syd. Arkivbild.
Mats Karlsson, underrättelsechef i polisregion Syd. Arkivbild.
SamhälleTT

Inför straffrihet för skötsamma cannabisrökare och våga tänka tanken att vi aldrig kommer att få ett narkotikafritt samhälle. Det anser Mats Karlsson, polisens underrättelsechef i region Syd.

Annons

Annons

I en intervju med HD och Sydsvenskan säger Mats Karlsson, som under lång tid arbetat i frontlinjen i kampen mot den grova organiserade brottsligheten i södra Sverige, att han tycker att den svenska narkotikapolitiken är misslyckad.

En fördom är att alla som testar narkotika är predestinerade att bli tunga missbrukare. Så är det inte. Jag tror också att det är en fördom att cannabis per automatik är en inkörsport till tyngre droger.

Tack vare tjänsten Encrochat har polisen kunnat följa narkotikauppgörelser i realtid. Det har tidigare uppskattats att det varje år konsumeras omkring 15 ton narkotika i Sverige. Men utifrån Encro-kommunikationen står det klart att narkotikasmugglingen till Sverige är uppemot tio gånger större.

Narkotikabekämpning är högt prioriterad inom svensk polis, men man kommer sällan åt de stora profitörerna, utan lagför i stor omfattning människor som brukar mindre mängder cannabis. Kontraproduktivt, menar Mats Karlsson, eftersom en dom kan skada mer än droganvändandet i sig.

Vi måste våga tänka tanken att vi inte kommer att få ett narkotikafritt samhälle, säger han till Sydsvenskan.

Narkotikabruk är olagligt i Sverige vilket innebär att polisen måste agera om misstanke uppstår. Det tycker Mats Karlsson att man ska överväga att ändra. Det skulle, menar han, frigöra resurser inom polisen som kan användas för att jaga narkotikahandelns stora profitörer och att erbjuda vård och stöd till dem som behöver det.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.