A-
A+

Rekordstarkt sug efter arbetskraft

Bemanningsbolaget ser stark jobbmarknad. Arkivbild.
Bemanningsbolaget ser stark jobbmarknad. Arkivbild.
ArbeteTT

Arbetsgivarna skriker efter arbetskraft. Aldrig tidigare har sysselsättningstrenden varit så tydligt hög, enligt återkommande mätning.

Annons

Annons

En gång i kvartalet frågar bemanningsföretaget Manpower cirka 600 arbetsgivare i Sverige om hur de ser på anställningsplanerna. Inför första kvartalet 2022 visar indexet en rekordhög siffra på plus 34, det vill säga nettotalet mellan de arbetsgivare som planerar anställa minus de som tänker göra sig av med personal.

Siffran ska förstås sättas i relation till pandemin. Nu är det många företag som behöver fylla på personalstyrkan när det vänder upp.

"Arbetsgivarnas prognoser indikerar en stark återhämtning efter pandemin, där det nya året inleds med en kraftigt ökad sysselsättning i hela landet. De genomgående positiva framtidsutsikterna skapar goda förutsättningar för en stärkt arbetsmarknad", skriver bemanningsföretagets Sverigechef Mikael Jansson i ett pressmeddelande.

Samtliga branscher och regioner visar på ökat antal jobb. Mest angelägna att anställa är parti- och detaljhandeln. Den region där arbetsgivarna verkar vara mest på tårna är vad som i studien betecknas som mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län).

Mätningen är gjord under perioden 1–29 oktober, det vill säga innan smittspridningen och nya restriktioner börjat göra sig påminda igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.