News55

Jobbonärer är snillen – tjänar flera tusen

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, som i en ny rapport räknat på hur mycket din pension kan öka om du är jobbonär ett tag.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, som i en ny rapport räknat på hur mycket din pension kan öka om du är jobbonär ett tag. (Foto: Skandia)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Enligt en ny rapport om livet som jobbonär kan den som väljer att fortsätta jobba halvtid i fyra år efter att ha uppnått riktåldern förbättra sin pension med mellan 6 600 och 12 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste tio åren har 60-åringars förväntade livslängd ökat med mer än ett år, det gäller särskilt män.

Riktåldern för när vi ska ta ut pensionen tar hänsyn till den ökande livslängden och för den som vill stärka sin pension är det bra att arbeta fram till riktåldern.

Bättre effekt efter riktåldern

Den som fortsätter jobba även efter att ha uppnått riktåldern får ännu bättre effekt på sin ekonomi, det visar den nya rapporten Jobbonärslivet från Skandia.

“Den här rapporten visar vad ett längre arbetsliv betyder för att få en bra pension. Att jobba till riktåldern har en tydlig positiv effekt på pensionerna, men det vi nu visar på är också vilken otrolig kraft det finns i att ha kvar en fot i arbetslivet även därefter”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia i ett pressmeddelande.

ANNONS

Lönsammast för tjänstemän

Det är lönsamt både för tjänstemän och för arbetare att trappa ned på jobbet i stället för att gå i pension helt.

Enligt rapporten kan en tjänsteman öka sin pension med 6 000 kronor i månaden genom att arbeta halvtid under ett extra år innan full pension tas ut.

ANNONS

För en kommunalt anställd i ett traditionellt arbetaryrke är motsvarande ökning av pensionen 3 000 kronor.

“Jag är övertygad om att vi kommer att ha en mer flexibel syn på pensionering framöver. Allt fler kommer att kombinera arbete med pension som jobbonärer. För de som kan, vill och orkar finns det inte bara stora ekonomiska effekter att hämta. Även den fysiska och psykiska hälsan gynnas”, säger Mattias Munter i pressmeddelandet.

Det tjänar 60-talister

Om du som 60-talist fortsätter jobba två år på halvtid efter att du uppnått din riktålder kommer din pension enligt rapporten öka med drygt 6 000 kronor i månaden om du är privattjänsteman och med drygt 4 000 i månaden om du är offentliganställd.

Väljer du i stället att fortsätta jobba halvtid i fyra år förbättras din pension med mellan 6 600 och 12 000 kronor, enligt Skandias rapport.

Dina pensionspengar går till kärnvapen

Det rör sig om 2 700 miljarder kronor. En enorm summa som ska bekosta det svenska folkets pensioner, och som förvaltas av AP-fonderna. Det har rapporterats om ohållbara investeringar som går tvärs emot etik och miljöomställningar, även mänskliga rättigheter.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS