News55

Psykologi mer vanligt i ekonomisk rådgivning

ekonomisk
Känslor får allt större betydelse vid ekonomisk rådgivning. (Foto/illustration: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Rådgivare i ekonomi väger i allt större utsträckning in känslor och psykologi i mötet med sina kunder – beteendeterapi tar allt större plats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Den bästa investeringen är inte nödvändigtvis den som ger högst avkastning på lång sikt, det är den investering som våra kunder kan hålla fast vid”, säger en finansiell expert till CNBC.

Med hjälp av beteendevetenskap tar klienterna bättre beslut. Det är inte terapi, det handlar snarare om att förstå kundernas tankar och känslor.

Det här klarar förstås inte robotrådgivare av. Då försvinner den känslomässiga aspekten när spar-portföljer ska balanseras.

Lärt sig att lägga känslor åt sidan

Men beteendevetenskap blir allt viktigare för att finansiella rådgivare ska nå goda resultat i sina kundmöten.

“Alltför länge har vi som yrke fått lära oss att vi ska ignorera känslor”, säger en finansiell rådgivare i artikeln.

Experten kan bara konstatera att klienternas beteenden och känslor är oerhört betydelsefulla för att komma fram till kloka beslut.

I stället för ett kvantitativt tillvägagångssätt får kvalitet mer utrymme vid ekonomisk rådgivning.

ANNONS

“Vi fokuserar vår planering på de faktiska mänskliga behov som våra kunder har, snarare än de verktyg och tekniker som vi kan använda för att hjälpa dem att nå sina mål”, säger en finansiell placeringsrådgivare.

ANNONS

Oraklet Warren Buffett brukar ha rätt

93-årige Warren Buffett, Wall Street-nestorn nummer ett, har betonat vikten av att hålla känslorna i schack på stökiga finansmarknader.

“Var rädd när andra är giriga och var bara girig när andra är rädda”, har den berömde investerare sagt, minns CNBC.

Nu när AI (artificiell intelligens) är på frammarsch kan tekniken vara många behjälpliga att förstå finansiella strategier. Däremot kan AI inte få kontakt med människor på samma sätt som andra människor och ännu mindre snappa upp deras känsloliv.

Får bättre förhållande till sina pengar

“Den finansiella terapeuten kan skala av lagren så att folk kan bli mer bekväma med sitt förhållande till pengar och bättre förstå varför de fattar de beslut med pengar som de gör och arbeta mot sina mål på det sättet”, säger Ashley Agnew, ordförande för Financial Therapy Association, skriver den amerikanska nyhetskanalen.

Missa inte: Så investerar du 10 miljoner på börsen – skugga ikonerna News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS