Den svenska delen av ett globalt forskningsprojekt påbörjas nu i november, det handlar om förkortad arbetstid. Forskning visar att det går att prestera lika mycket på 80 procent av arbetstiden utan att för den skull känna sig stressad. Nu ska forskare ta reda på om det även fungerar så i Sverige, det skriver Vårdfokus. Bakom …
Att byta titel kan ge tusenlappar i plånboken, men ändå verkar många se sin jobbtitel som ett orubbligt faktum. Nio av tio akademiker svarar i en undersökning att de aldrig tagit upp titeln till förhandling med sin chef. Det finns mycket att vinna och lite att förlora på att våga ta diskussionen, anser Caroline Lindeberg, …
Hon är 66 och skulle kunna vara pensionär på heltid, men eftersom alla yrkesverksamma år påverkar pensionen har hon valt att bli flexpensionär. Katharina Wolf Erixon utbildade sig sent i livet till diakon och hann jobba heltid som det i 15 år innan det var dags för pension, det skriver Femina. Tidigare hade hon jobbat …
Privata arbetsförmedlare kostade mer men gav inte bättre resultat, visar en ny rapport. Arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) är självkritisk. “Privatiseringen har gått för långt”, säger han till TT. Insatserna för arbetslösa via privata aktörer var mycket dyrare än de som gjordes via Arbetsförmedlingen. Ändå fick personerna som gick dit varken jobb eller började studera oftare …
Stämmer det att jobbonärerna blir allt fler och hur stor betydelse har de för pensionssystemet och för sin egen pension? Det framställs ofta som jobbonärerna, alltså de som både jobbar och tar ut pension, blir fler och fler. Den 18 november ska Pensionsmyndighetens branschseminarium kika närmare på jobbonärer, enligt ett pressmeddelande. Branschseminariet ska ta upp …
Han är 61 år och har på ett år sökt 500 jobb men har trots det inte fått en anställning, han är ett exempel på den åldersdirkriminering som råder på den svenska arbetsmarknaden. I en ny rapport har intresseorganisationen konstaterat att Sverige är sämst i Norden på att anställa 55-plussare. Åldersdiskrimineras när han söker jobb …
“Vi behöver slå hål på myter och fördomar mot äldre”, understryker äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Hon är påtagligt upprörd över hur äldre godtyckligt sorteras bort på arbetsmarknaden. Trots att många pensionärer vill jobba och sätta lite guldkant på ålderns höst. Bakgrunden till att statsrådet är “förbannad” – hon är bokstavligen det – är …
Arbetslösa personer som är över 55 år har betydligt högre chans att få jobb i våra nordiska grannländer än i Sverige. Alla våra Nordiska grannar överträffar oss när det gäller att anställa personer som är mellan 55 och 74 år. I Danmark är sannolikheten att den mogna arbetskraften får jobb mer än dubbelt så stor …
Tjänstemännen sätter extra tryck på kortare arbetstid inför vinterns lönerörelse. Fortsatt högre löneökningar än före inflationsåren, är ett annat krav som Unionen har. Tjänstemannafacket har precis avslutat sina dagar där förbundsrådet slagit fast principerna för den stora avtalsrörelsen där miljontals löntagare framåt vårkanten nästa år ska få sina arbetsvillkor uppdaterade. “Vi har blivit väldigt tydliga …
Säkerhetsbranschen i Sverige växer kraftigt. Men i takt med det ökande behovet av exempelvis väktare blir det allt svårare att hitta personal. “Branschen hade kunnat växa ännu mer”, säger Pontus Lindström på Säkerhetsföretagen. Både antalet anställda och omsättningen är rekordhög för företagen i den privata säkerhetssektorn, som innefattar exempelvis väktare, ordningsvakter och olika tekniska tjänster. …
Det har kommit flera rapporter om att den allmänna pensionen inte längre räcker till för att människor ska klara sig på pensionen och att fler måste jobba längre. Vi har tidigare rapporterat om att siffror från Folksam visar att en historisk bottennotering har nåtts bland yngre pensionärer som bara fått 44 procent av slutlönen i …
Att ha en tydlig vision men gång på gång misslyckas med att uppnå sina mål kan skapa stor frustration. Avståndet mellan vad vi vill och vad vi faktiskt presterar kan ofta få oss att ge upp. Idealistens problem är att tappa intresset om saker visar sig svårare än väntat, om något oväntat problem dyker upp, …
Det ljusnar på arbetsmarknaden, speciellt inom industrin. Yrkesarbetare som förlorar jobbet är heta på arbetsmarknaden. “Det finns en kompetensbrist inom i stort sett alla yrken”, säger Caroline Söder, vd på arbetsförmedlaren TSL. En stabilisering, till och med en viss ljusning. Så beskriver Caroline Söder läget på arbetsmarknaden. TSL är en omställningsorganisation för LO-yrken. När företag …
Enligt ny forskning är yngre kvinnor mer benägna att drabbas av ålderism på arbetsplatsen än äldre kvinnor, men det kan bero på generationsskillnader. Vedertagen kunskap säger att äldre kvinnor har mest att kämpa med när det gäller ålderism, alltså fördomar eller orättvis behandling som baseras på ålder, det skriver CNBC. Ny forskning från LeanIn och …
Fler än varannan person som arbetar på kontor arbetar delvis hemifrån, nu visar en ny undersökning att arbetsmiljön i hemmen är hälsofarlig. I en undersökning gjord av PFM research på uppdrag av kontorsinredningsföretaget DPJ Workspace uppger 60 procent av anställda som arbetar hemifrån att de sitter i obekväma möbler och arbetsställningar. Sitter i soffan Undersökningen …
Genom att ta ut några dagars semester på rätt dagar nästa år kan du få flera långa sammanhållna ledigheter utan att använda upp dina semesterdagar. Den här möjligheten börjar redan vid årsskiftet. Om du tar ut semester den 2 och 3 januari kan du börja år 2025 med en hel veckas semester. Du blir då …
Arbetstidsförkortning är ingen fråga för politiken. Det hävdar representanter för Industriarbetsgivarna och Ikem inför höstens avtalsrörelse. “De måste hålla sig borta”, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna. Frågan om arbetstidsförkortning är inte ny – men har fått nytt liv och kan i höst bli högaktuell. Bland annat efter att frågan plockats upp av Socialdemokraterna. “För …
Försiktigt ökad optimism hos svenska företagare, visar storbanken SEB:s senaste månadsmätning för september. Företagarbarometern visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna och den ökar den här månaden med 1 enhet från plus 14 till plus 15. I undersökningen ökar två av de tre ekonomiska indikatorerna. En av indikatorerna är oförändrad. Likviditeten ökar från …
Antalet dödsolyckor och andra arbetsrelaterade olyckor inom byggbranschen ökar. Fler än 2 000 arbetsplatsolyckor registrerades i fjol. Rapporten från Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, (BCA) baseras på siffror från Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan och visar att arbetsplatsolyckor i delar av byggindustrin ökade under 2023 jämfört med 2022. Under året inträffade tolv dödsfall på arbetsplatser inom bygg- och anläggningssektorn, sju …
Generellt sett har inkomsterna för pensionärer varit mycket bättre än för yrkesarbetande den senaste 20-årsperioden, enligt ny rapport som väcker förvåning. “Siffran förvånade mig verkligen och den förvånar säkert många. Även om det finns enskilda individer som har det tufft så får det inte skymma att den generella utvecklingen är så positiv”, säger Lars Stjernkvist …
Med en kapad arbetsvecka till 35 timmar dröjer det flera år längre innan du får gå i pension, enligt nya beräkningar. Socialdemokraterna står bakom förslaget om en kortad arbetsvecka med bibehållen full lön. “Om lönen anpassas till de kortare arbetstimmarna kommer det att leda till lägre livsinkomster och minskade pensionsinbetalningar”, varnar Trifa Chireh, pensionsekonom på …
Pensionsåldern har höjts och kommer successivt fortsätta höjas eftersom vi lever allt längre, men vad är viktigt för att seniorer ska vilja jobba längre? Riktåldern för pension anpassas efter att vi lever längre, vilket innebär att vi behöver jobba längre, men vi har samtidigt en kultur där äldres kompetens och erfarenhet ofta förbises, det skriver …
En av tre som får restskatt är pensionärer. Så här många miljarder ska 65-plussarna nu betala in till staten, enligt Skatteverket. Hela 220 000 av totalt 650 000 svenskar som åkt på restskatt denna gång är över 65 år. Det betyder att var tredje som nu tvingas betala restskatt, eller kvarskatt som den också kallas, …
En civilingenjör som jobbat i 20 år förlorar 5 700 kronor i månaden om lönen är 61 000 kronor, visar ett exempel. Höginkomsttagare förlorar mest om arbetstiden kortas till fyra dagar i veckan. Civilingenjören i exemplet ovan är ett exempel på det om lönen minskar med 12,5 procent. Det konstaterar SPP som räknat på hur …
Danmark vill locka fler afrikaner till att studera vid landets universitetet och högre utbildningar. Europa behöver mer folk om vi inte ska hamna efter i den globala ekonomin, fastslår regeringen. Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) säger i en intervju med tidningen Politiken att det handlar om att tillgodose Danmarks ekonomiska intresse i den globala ekonomin …
Den tidigare S-statsministern Göran Persson tycker att karensdagen är “rimlig”. Det får LO-chefen att rasa. Frågan är, lite hårdraget: Är det ett nytt “rosornas krig” vi ser? Nu är ju inte Göran Persson längre aktiv som politiker i Socialdemokraterna, men han är så vitt det känt fortfarande medlem i partiet och har som bekant urstarka …
Med den senaste kinesiska tågtekniken med teoretiska toppfarter på 4000 kilometer i timmen kommer tåget snart utmana flyget på riktigt. Vi skulle kunna säga att det var en svensk som lade grunden till den tågteknik som nu spås bli basen för framtidens ultrasnabba tåg. Det var den svenske finansmannen och superentreprenören Axel Wenner-Gren, som med …
Det lönar sig att jobba efter pensionsålderns inträdde, det har sagts förut men kan behöva upprepas. “Om du jobbar ett år extra blir din pension 7 procent högre”, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, till Dagens Industri, berättar Dagens PS. Det är obestridligt så att varje extra år av arbete efter pensionen ger klirr …
Förslaget om att sänka arbetstiden till 35 timmar i veckan skulle kosta “hundratals miljarder kronor” om året, enligt nationalekonomen John Hassler på Stockholms universitet. Frågan är om vi tycker att det är värt det? En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna vill minska heltidsmåttet för arbetstiden från 40 till 35 timmar i veckan. John Hassler, som är professor …
Under förra veckan anmälde sig 233 000 personer som arbetslösa i USA, enligt den amerikanska arbetsmarknadsmyndigheten. Det var en minskning från veckan innan då 250 000 personer skrevs in som arbetslösa. Bedömare hade förväntat sig en högre veckosiffra, 240 000 personer. Marknaden har varit på helspänn inför dagens statistik efter förra veckans svaga amerikanska jobbsiffror som fick börserna …
När det avdragsgilla pensionssparandet avskaffades 2016 tog löneväxling till pensionen fart. Det här behöver du tänka på om du funderar på att löneväxla. Löneväxling är ett långsiktigt sparande som lämpar sig bäst för personer med hög inkomst, det skriver Dagens Nyheter som har gjort en genomgång om för- och nackdelar med att löneväxla. Inkomstgränsen Du …
I en tid präglad av förändrade arbetsmönster och ökade krav på balans mellan arbete och fritid, framkommer det att svenskarna föredrar en fyradagarsvecka framför sex timmars arbetsdagar. Denna trend reflekterar en djupare önskan om mer flexibel och hållbar arbetsstruktur, som kan leda till både ökad produktivitet och förbättrad livskvalitet. En ny vision för arbetslivet Denna …
Jay Chaudhry, grundaren av SecureIT, har visat att framgång kan delas med de som bidrar till den. Tillsammans med sin fru startade han företaget SecureIT 1997 med egna medel, något som gav dem friheten att behålla kontrollen och undvika externa investerare. Denna självständighet innebar att företaget kunde växa utan att ge bort ägandeskap, skriver Dagens …
Den innovativa, kvinnliga entreprenören berättar i Dagens Industri om hur uppsägningen från modejätten H&M resulterade i en magisk tillvaro – med hjälp av katterna. Efter 30 år på H&M fick Charlotte Tholsby, då 55 år, lämna klädföretaget där hon var global inköpare av babykläder. Hon fick gå med 18 månadslöner, berättar Di. Reste sig snabbt …
Många som varit ute i arbetslivet ett tag har under sin karriär haft minst en riktigt dålig arbetsledare, så här upptäcker du en giftig chef. Giftiga chefer är svåra att undkomma av många orsaker, som att du inte möjlighet att sluta ditt jobb. därför måste många helt enkelt stå ut med dem, det skriver Fortune. …
Arbetslösheten fortsätter att öka – däremot var det fler arbetslösa som fick jobb förra månaden, jämfört med samma period i fjol. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Nära 348 000 personer var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i slutet av juni månad. Det är nästan 26 000 fler än samma period förra året. Arbetslösheten har därmed stigit från 6,1 …
Oavsett om du är äldre eller yngre finns det risk att din ålder någon gång under din karriär kommer användas mot dig. Det är antagligen många som någon gång känt att de inte är intressanta för jobb de sökt på grund av sin ålder. “Någon gång i ditt liv kommer någon med beslutsfattande makt att …
Den svenska arbetsmarknaden står inför stora omställningar som på många sätt kommer att bli banbrytande, inte minst för marknaden själv. Bristen på rätt kompetens för att axla denna utveckling är ett stort hinder menar Unionen. Många företag upplever att det största hindret för expansion är bristen på kompetent arbetskraft. Gapet mellan efterfrågan och utbud på …
Är du över 75 år och arbetande? Då kan du få pryda dig med titeln Supersenior. Allt fler pensionärer väljer att fortsätta arbeta, och leva en vardag som så kallade jobbonärer. För många seniorer kan arbetet vara en källa till social interaktion, en meningsfull sysselsättning och en möjlighet att fortsätta använda och utveckla sina färdigheter. …
Varslen om uppsägningar duggar allt tätare. Men arbetslösheten ligger i det närmaste still, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Antalet varslade har stigit stadigt under våren och nådde i maj historiskt höga 8 300 anställda. Det är den högsta siffran sedan början av 2023 som då påverkades av en enskild händelse (vårdföretaget Humanas jättevarsel som sedan drogs …
Varje år har över 62 000 anställda lämnat Ikea av olika anledningar, det motsvarar ungefär en tredjedel av personalstyrkan. Globalt kostade det drygt 52 000 kronor för varje medarbetare bolaget behövde ersätta. Historiskt förlorade Ikea färre anställda än sina branschkollegor, delvis tack vare den nordiska företagskulturen som är känd för att vara varmare och mjukare än …
Här trivs arbetstagarna bäst – av tio länder får Sverige spö av både Finland och Danmark. Faktum är att Finland kniper översta pallplatsen medan Danmark är tvåa. Sverige får nöja sig med en femteplacering. Det är CNBC som berättar om rankningen i en ny Gallup-undersökning där 34 procent av arbetstagarna som tillfrågats globalt uppger att …
Över hälften av kvinnorna tror att de måste jobba till minst 68 år ålder, bland männen är siffran också hög. Enligt en ny riksrepresentativ Sifo-undersökning som Kantar gjort på uppdrag av försäkringsbolaget Folksam tror 45 procent av männen att de måste arbeta till minst 68 års ålder. Fler kvinnor, 51 procent, anar samma sak och …
Den mest utbredda åldersdiskrimineringen märks särskilt på arbetsmarknaden. Äldre ratas i samband med rekryteringar, vilket är ett samhällsproblem. Det har visat sig att fler vill jobba efter 65 av sedan ålderstaket för lagen om anställning höjdes till 69, vilket innebär att anställda har lagstadgad rätt att arbeta kvar till den åldern. Det finns förstås äldre …
När man bestämmer sig för karriärsbyte i högre åldrar sker det ofta i övertygelsen om något speciellt man bara måste hinna med i livet. För Karin, 56, var det en föreläsning som ändrade allt. Karin Forsselius gick på en föreläsning som skulle komma att förändra hennes yrkesinriktning helt. Personen som föreläste om lärande var både inspirerande …
Kvinnor tar fortfarande större ansvar för familjen och hushållet och det påverkar deras inkomster, både nu och på sikt. Först om 30 år kommer kvinnors arbetsinkomst vara i nivå med mäns. En rapport från Swedbank visar att det finns flera orsaker till att kvinnor har lägre inkomster än män, de jobbar exempelvis oftare deltid och …
Hitachi Energy storsatsar i Sverige och planerar för att anställa ytterligare 2 000 personer i Sverige, främst i Ludvika och Västerås men även i Figeholm. Den internationella kraftjätten har beslutat att investera 3,7 miljarder kronor i Sverige fram till 2027 som en del av en större internationell plan, skriver Dagens industri som har läst ett pressmeddelande …
Sedan las höjde åldern för anställning jobbar fler 68-åringar, speciellt inom staten. Att vilja förlänga arbetslivet kan ha både sociala och ekonomiska förklaringar. Vi lever också längre och arbetar längre. Vi är också friskare. “Det vi ser är att anställda i åldern 67 år eller äldre har ökat rejält i och med att LAS-åldern har …
Att facken hållit igen i lönekraven när inflationen härjade som värst har sannolikt bidragit till att prisökningarna fallit tillbaka, enligt förste vice Riksbankschef Anna Breman. “Den svenska lönebildningsmodellen innebär en fördel jämfört med många andra länder och har sannolikt även bidragit till att vi haft en bättre sysselsättningsutveckling i Sverige”, säger hon enligt ett förskrivet …
Kan man köpa sig lyckan och till vilket pris? Det finns ingen magisk siffra, men det handlar snarare om personlig livshållning och vilka möjligheter ens finansiella tillgångar skapar. 75 000 dollar (789 750 sek) – (i dag 110 000 dollar, vilket motsvarar 1 158 300 sek) har tidigare citerats som en välbalanserad inkomst för att …
Snart får du som vill fortsätta arbeta efter 69 år chansen att göra det. Regeringen planerar en utredning om hur långt upp i åldrarna människor ska få lov att behålla sin anställning. “När rätten att ta ut pension skjuts upp i takt med stigande medellivslängd måste också rätten att stanna kvar i arbete förlängas”, säger …