A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Bonnamat och delikatess - kålroten är fantastisk!

Färsfylld kålrot, kålrotsgari, fermenterad kålrot, pasta av kålrot, kålrotskaka och kålrotssnaps - följ med in i en fascinerande värld av vår kanske mest okända rotfrukt!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Att kålroten är lika mycket delikatess som bonnamat hade i alla fall inte jag full koll på – förrän jag hittade den nya boken “Underbara kålrötter” nyligen, 150 välskrivna sidor med kulturhistoria, roliga recept och vackra bilder, utgiven av Kålrotsakademien (jodå, det finns en sån också!).

Nästan alla äter väl rotmos och fläsklägg emellanåt, särskilt nu när höst- och vinterkylan drar in “Ett rotmos kan vara som en mjuk viskning mot din tunga”, skriver forskaren Martin Ragnar i boken. Men den som vill utveckla sin matlagning har så mycket mer än mos att hämta hos kålroten.

Nästan allt som odlas i våra trädgårdar har sitt ursprung på andra håll i världen. Kålroten är ett av få undantag, den har spridits från Sverige och ut till andra länder. Och på engelska heter den ju faktiskt “swede” eller “rutabaga”, efter västgötskans rotabagge. Och att den är långt mer än en “vanlig” rotfrukt bevisas inte minst av att vår klart lysande stjärnkock Mathias Dahlgren döpt sin hyllade krog i Grand Hotel i Stockholm till Rutabaga.

I kålrotsboken finns recept av Mathias och andra matkreatörer. Så här gör han picklad kålrot, ett intressant tillbehör till många rätter:

1 kg kålrot (helst av sorten gul svensk)

50 g färsk ingefära

7 dl risvinäger

3 dl strösocker

Skala och strimla kålroten tunt på mandolin. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Varva kålrot och ingefära i väl rengjorda glasburkar. Blanda risvinäger och socker så att sockret löser sig. Häll den kalla vinägerlagen över kålroten och ingefäran så att det täcker väl. Sätt på lock och låt stå i kylen minst 24 timmar.

Här är kålrötterna råa. Annars måste de oftast förkokas innan de förädlas vidare, som i receptet på kålrotscarpaccio med plommonröra, eller smörstekt och panerad kålrot, säkert godare än det låter.

Kålrotsakademiens bok tipsar bland mycket annat också om att man kan koka god pasta på strimlor av kålrot och att rivna kålrötter kan vara en utmärkt ingrediens i olika kakor och limpor. Ännu en mästerkock, TV-kände Paul Svensson presenterar en kryddig kålrotskaka, som verkligen ser god ut.

Inte nog med det: Här får man också lära sig göra kålrotssnaps och blanda drinkar på juice av pressad kålrot.

Drinken på bilden innehåller vermut, akvavit, citronsaft, kokosmjölk, kålrotsjuice och en droppe Angostura. En annan, skapad på restaurang Rutabaga, innehåller bara fyra ingredienser: 2 cl kålrotsjuice (görs med råsaftcentrifug), 2½ cl limejuice, 2 cl bourbon whiskey och 1½ cl karamelliserat socker. Serveras med is.

Kålrotsakademien berättar också hur man styckar (!) en kålrot, hur man arrangerar kålrotsprovningar, och hur man kan njuta av kålroten under en stor del av året – exempelvis genom att klippa av de späda skotten från plantorna tidigt på säsongen och använda dem i sallader eller på smörgåsar.

I morron är det jag som går ut och köper mig en kålrot. Här finns mycket att upptäcka!

Späda groddar av kålrotsplantor. Gott till sallad och på macka!

Bilderna är från boken “Underbara kålrötter” som ges ut på Isabergs förlag.

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!